пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

 Солодка магія Дарії Цвєк

   10 жовтня минуло 115 років з дня народження королеви смаколиків та видатної галицької кулінарки Дарії Цвєк.
   Дарія Яківна народилася в містечку Гримайлів Королівства Галичини та Володимирії Австрійської імперії. Нині це Чортківський район Тернопільської області.
   Пані Дарія зростала в родині інтелігентів. З дитинства любила спостерігати як готують її мама та бабуся, і навіть завела зошит, в якому записувала улюблені рецепти страв.
   Майбутня кулінарка була дуже розвиненою особистістю. Вона закінчила гімназію та педагогічний семінар, грала на скрипці і флейті.
   Понад тридцять років Дарія Яківна пропрацювала вчителькою. Була заміжня і мала двох доньок. Обожнювала влаштовувати різноманітні прийоми та обіди для друзів і родичів, на яких завжди подавала якісь особливі страви.
   Перша книга рецептів Дарії Цвєк "Солодке печиво" побачила світ у 1961 році завдяки її приятельці Ірині Вільде – відомій письменниці. Цю книгу доповнювали і перевидавали аж дев'ять разів.
   Загалом у пані Дарії вийшло сім книг: "До святкового столу", "У будні та свята"," Для гостей і сім'ї", "Нашим найменшим", "На добрий вечір", "Дітям і батькам". Кожна з цих книг стала бестселером.
   Дарію Цвєк можна назвати першою фудстилісткою, адже вона вважала, що важливою є не лише страва та її смак, а і естетичне задоволення. Тому особливу увагу приділяла сервіруванню. Любила живі квіти на столі, скатертини, серветки й власні правила подачі, якими ділилася в книгах.
   Померла Дарія Яківна Цвєк у 2004 році в оточенні родини. За рік до смерті її було нагороджено Орденом княгині Ольги третього ступеня. До останнього дня вона працювала. Дописувала "Енциклопедію галицької думки", але, на превеликий жаль, не встигла її видати. Також планувала книгу про дієтичне харчування.
   Книги Дарії Цвєк перекладали та видавали в багатьох країнах світу. Їх загальний наклад склав близь п'яти мільйонів примірників.
   З нагоди дня народження видатної кулінарки в нашій бібліотеці було проведено зустріч за чашечкою чаю, на якій відвідувачі ознайомилися із життєписом Дарії Цвєк, та посмакували печивом за її рецептом.





Немає коментарів:

Дописати коментар

 Солодка магія Дарії Цвєк    10 жовтня минуло 115 років з дня народження королеви смаколиків та видатної галицької кулінарки Дарії Цвєк.