вівторок, 2 липня 2024 р.

 Скарбниця творчості для дітей Олени Пчілки

   29 червня 1849 року в містечку Гадяч, що на Полтавщині, народилася Ольга Петрівна Драгоманова-Косач. Її родина походила з козацького роду перекладачів і дипломатів. В родині Драгоманових було шестеро дітей, яких виховували в  гуманістичному дусі, привчали шанувати українські народні звичаї та обряди, любити природу, мистецтво.
   Початкову освіту майбутня письменниця здобула вдома. Потім навчалася в Київському зразковому пансіоні шляхетних дівиць Агати Нельговської. Там Ольга здобула неабиякі знання з літератури, опанувала німецьку та французьку мови.
   Олена Пчілка належить до родоначальників української дитячої літератури. Її перу належать численні поезії, казки, оповідання, ціла низка п'єс, які побачили світло рампи на сцені організованого нею дитячого аматорського театру.
   Ольга Петрівна – не тільки видатна письменниця й драматург, а і талановитий педагог, науковець, фольклорист, етнограф, публіцист, видавець та активна громадська діячка. Вона належить до плеяди українських діячів, які своєю невтомною працею зробили значний внесок до духовної скарбниці нації, збагативши своєю творчість українську культуру. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Герої нескореної України    Сьогодні вся наша країна вшановує пам'ять полеглих у російсько-українській війні захисників.