вівторок, 21 травня 2024 р.

 Світогляд та творчість Оноре де Бальзака

  20 травня – 225 річниця від дня народження французького питсьменника та драматурга. Життя письменника – це історія трудівника, який невтомно прагне йти вперед, завойовувати собі славу й багатство.

  Народився Бальзак в Турі в родині звичайного бідного селянина, тож свої перші одинадцять років життя він провів у пансіонах та інтернатах. Згодом почав навчатися у Вандському коледжі під керівництврм монахів-ораторіанців, де вихованці змушені були підкорятися суворому монастирському режиму. За найменшу провину їх шмагали та саджали до карцеру.

  Після закінчення коледжу Оноре де Бальзак працював писарем, а згодом – канцеляристом при королівсьеій раді Людовіка шістнадцятого.

  Спочатку літературні спроби Бальзака були невдалими. Першим твором, що приніс успіх письменнику були романи "Шагренева шкіра" та "Євгенія Гранде". До найвідоміших його творів також належать: "Сільський лікар", "У пошуках абсолюту", "Батько Горіо", "Втрачені ілюзії", "Сільський священик" та інші.

  Світогляд Бальзака має песимістичний відтінок. Улюблена тема письменника – запекла боротьба обдарованих людей, які пробивають собі дорогу у великому місті.

  Помер Оноре де Бальзак 18 серпня 1850 року в Парижі. І хоча успіх його творчості не приніс письменнику омріяного багатства, зате ім'я Бальзака на століття закарбувалося в історії світової літератури.





Немає коментарів:

Дописати коментар

 Іван Котляревський: твіттер-портрет без ретуші    9 вересня виповнилося 255 років з дня народження «батька» «Енеїди» Івана Котляревського.