вівторок, 28 травня 2024 р.

 Генії та їх винаходи

   25 травня виповнилося 195 років з дня народження видатного винахідника та гені Ігора Івановича Сікорського.
   Народився творець перших у світі літаків 1889 року в Києві. Його батько був професором кафедри неврології та психіатрії медичного факультету Київського університету.
   В 1906 році майбутній геній закінчив Морський кадетський корпус. Потім навчався в Київському політехнічному інституті, де спроектував і побудував свої перші кілька гелікоптерів та літаків-біпланів.
   Вже 1911 року Ігор Сікорський на своєму власному літаку склав іспит на звання пілота. Встановив чотири рекорди, влаштовував показові польоти, катав пасажирів.
   18 лютого 1918 емігрував до Французької республіки (Париж), а в березні 1919 переїхав до США. До 1923 року сталого заробітку не мав, періодично давав уроки пілотування та іноді читав лекції у середніх навчальних закладах. Все змінилося 1923 року, коли він заснував авіаційну фірму, згодом став власником конструкторсько-будівельної фірми «Sikorsky Aircraft». До 1939 року збудував близько 15 типів літаків.
  У 1925–1940 роках розробив серію надзвичайно успішних літаків, які принесли США престиж та рекорди. Побудований в 1934 році на замовлення Pan American World Airways гідроплан Sikorsky S-42 встановив десять світових рекордів, а 10 серійних S-42 стали першими у світі міжконтинентальними пасажирськими лайнерами, які забезпечили регулярні рейси через Атлантичний і Тихий океани. З 1939 року перейшов на конструювання гелікоптерів одногвинтової схеми. Першим почав будувати турбінні гелікоптери, гелікоптери-амфібії.
   1939 року здійснив перший політ спроектований ним гелікоптер VS-300. З 1943 року його фірма стала провідним виробником вертолітної техніки за кордоном.
Гелікоптери Сікорського марки «S» 1941 року були прийняті на озброєння Збройними силами США. У цілому фірма Сікорського — «Sikorsky Aircraft» створила 17 базових літаків та 18 гелікоптерів. З придбанням ліцензій на виробництво машин цієї марки розпочався розвиток вертольотобудування у Великій Британії та Франції. Про високу гарантію польотів на гелікоптерах І. Сікорського свідчать факти постійного використання їх президентами США як VIP-транспортних засобів.
   На гелікоптерах Сікорського Sikorsky S-61 вперше здійснено переліт через Атлантику.


Немає коментарів:

Дописати коментар

 Іван Котляревський: твіттер-портрет без ретуші    9 вересня виповнилося 255 років з дня народження «батька» «Енеїди» Івана Котляревського.