вівторок, 14 травня 2024 р.

 Панас Мирний – корифей української прози

     13 травня минає 175 років з дня народження письменника, драматурга, громадського діяча – Панаса Мирного.
     Народився Панас Мирний (Панас Якович Рудченко) 1849 року в місті Миргород, що на Полтавщині в сім'ї повітового скарбничого. Навчався в Миргородському парафіяльному, та в Гадяцькому повітовому училищах. Вже у чотирнадцятирічному віці розпочав чиновницьку службу в Гадяцькому повітовому суді. З 1871 року проживав і працював у Полтаві. Однак, чиновницька діяльність не приносила Панасові Яковичу задоволення, тож справжньою втіхою для нього стає літературна.
     Найвідомішими творами Панаса Мирного є: «Повія», «Лимерівна», «Лихі люди», «Хіба ревуть воли, як ясла повні», «Морозенко».
      Протягом життя письменник проводив активну громадську діяльність, підтримував тісні зв'язки з іншими громадськими діячами. Зокрема на початку 20 століття протестував проти заборони вшанування пам'яті Тараса Шевченка 1914 року, та виступав із закликами боротьби за свободу і рівноправність жінок.
     Філія №7 Вільшанська сільська бібліотека пропонує своїм читачам книжкову викладку, присвячену ювілейній даті з дня народження письменника. Запршуємо до читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Іван Котляревський: твіттер-портрет без ретуші    9 вересня виповнилося 255 років з дня народження «батька» «Енеїди» Івана Котляревського.