понеділок, 17 квітня 2023 р.

Великодні передзвони

Наближається найвеличніше свято у православному календарі - Великдень, яке ми любимо з дитинства.
     З цим святом пов'язані певні звичаї, традиції, які передаються з покоління до покоління з давніх давен.
    За духовну підготовку до Великодня українці беруться ще за 40 днів до свята. Саме тоді починається великий піст- час відмови від м'ясної, молочної їжі, яєць, а також час духовного загартування. Найсуворішого посту дотримуються в останній, сьомий тиждень, тобто напередодні Великодня.Тоді ж починають готувати до свята оселю та страви. Особливо важливими вважають останні три дні перед воскресінням Христа.

    В чистий четвер - господарі прибирають у хатах та подвір'ях. Того ж дня українці брали освячену напередодні вербу, додавали її до купеля вмиватися.
У страстну п'ятницю господині пекли паски. А у Великодню суботу- фарбували крашанки. Традиційно фарбували 13 яєць, які уособлюють 12 апостолів та Ісуса Христа.
    Сакральне значення має ніч перед Великоднем. Увечері ішли до церкви, де відстоювали вечірню службу. Після літургії, під ранок, священник освячував паски. Уранці після церковної служби родини поверталися додому, де розпочиналася святкова трапеза з молитвами. У церквах дзвеніти дзвони, сповіщаючи про Воскресіння Христа.
Після Великодня настає Великий світлий тиждень. Закінчують великодні свята поминанням померлих.
   У філії №7 Вільшанська сільська бібліотека для юних користувачів проведено годину духовності «Великодні традиції українців», де завідувачка Наталія Шабля ознайомила присутніх з великодніми традиціями.


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Молодіжний формат 21 століття    Ось і завершується тиждень молодіжної книги, який цьогоріч тривав із 23 по 30 квітня. Його було започатко...